In 9 Stappen Naar Een Snelle WordPress Site

 

Waarom snelheid belangrijk is

Sites die snel laden, presteren beter op alle fronten: betere klant ervaring, hogere conversies, meer betrokkenheid en zelfs betere zoekresultaten in Google. Als je meer mobiel verkeer naar je site wilt zoals de meeste, dan wordt snelheid nog belangrijker. Niemand wil een website van 4 mb downloaden op z’n mobiel, maar veel sites zijn wel zo, als ze al geschikt zijn voor mobiel. Jouw site kan hierin het verschil maken.

Als je geld verdient via je website, is de snelheid van je website niet iets dat je kan negeren. Loadstorm heeft een aantal onderzoeksresultaten in een mooie infographic geplaatst, wat laat zien dat een enkele seconde langere laadtijd, zorgt voor 7% minder conversies, 11% minder page views en een 16% afname in klant tevredenheid.

Het verlagen van de laadsnelheid met 1 seconde kan zorgen voor 7% meer omzet 

Wat is snel genoeg?

Een laadtijd van 1 seconde zou natuurlijk super zijn, onder de 3 seconde is prima. Als het onder de 7 seconde zit is het ook ok (Maar je moet het wel verbeteren). Boven de 10 seconde verlies je veel bezoekers en loop je geld mis! Op Pingdom kan je de laadsnelheid van je website testen. Pingdom geeft ook aan, hoe lang de verschillende elementen van je site kosten om te laden.

In 9 stappen naar een snelle WordPress Site!

Dit stappenplan is zo gemaakt, dat je alle aanpassingen zelf kan doen. Als je weet hoe het admin gedeelte van WordPress werkt, kan je aan de slag.

1. Zorg dat je site, gebruik maakt van de laatste technieken.

Je wordpress site draait op de programmeertaal PHP, deze wordt continu ontwikkeld. Met het updaten naar een nieuwere versie kan je veel snelheidswinst behalen. Vooral met een update naar php 7 kan je meer dan 25% snelheidswinst behalen.

Source: http://www.lornajane.net/posts/2015/php-7-benchmarks

Dit updaten kan je vaak zelf doen in het configuratie panel van je hosting provider. Daar kan je ook zien welke versie je website nu gebruikt. Mocht je het niet niet zelf willen/kunnen, dan kan je contact opnemen met je hosting provider om dit te laten doen.

2. Update WordPress en je template naar de laatste versie

Dit is hoe dan ook belangrijk om te doen en zou standaard moeten zijn, maar ik zie soms nog steeds sites draaien op WordPress 3.5, dat nu meer dan 2.5 jaar oud is. WordPress updates zorgen niet voor een groot verschil in snelheid. Maar ze repareren wel beveiliging problemen. Beveiliging lekken kunnen ervoor zorgen dat er misbruik van wordt gemaakt, door hackers of programma’s waardoor de site heel traag kan worden en allerlei andere problemen kan ondervinden.

Daarnaast zorgen updates voor een optimalisatie van WordPress, waardoor er betere programma’s voor geschreven kunnen worden en het op termijn sneller wordt. Daarom is het ook belangrijk om je Template te updaten naar de laatste versie omdat deze dan optimaal gebruik maakt van de verbeteringen in WordPress.

Verwacht geen enorme sprong in snelheid wanneer je update naar WordPress 4.5. Je kan verwachten dat je site stabieler draait en minder last heeft, van vertragingen die ontstaan zijn door eventueel misbruik. Zorg dat je altijd de laatste versie van WordPress draait.

3. Verwijder onnodige en vertragende plugins

Sommige plugins zorgen niet alleen voor een langzame site, maar kunnen ook allerlei andere problemen veroorzaken, zoals memory of zelfs security leaks. Een goede plugin om te achterhalen of je plugins hebt geinstalleerd, die problemen opleveren is P3 (Plugin Performance Profiler).

Verder alle plugins die je niet nodig hebt verwijderen. Als je plugins maar af en toe nodig hebt, kan je ze deactiveren en alleen activeren als je ze ook daadwerkelijk gebruikt.

4. Verwijder onnodige effecten en elementen

Er zijn veel design elementen en modules die misschien mooi zijn, maar eigenlijk niets toevoegen om het doel van je site te bereiken. Bijvoorbeeld een menu wat met een mooi effect tevoorschijn komt, als je er met je muis overheen gaat. Als een gebruiker het voor het eerst ziet is het misschien wel gaaf. Maar vanaf de 3e keer wordt het al irritant, om te moeten wachten tot het menu tevoorschijn komt.

Een ander voorbeeld is sliders. In bijna ieder onderzoek  is de conclusie dat sliders niet werken. Niemand bekijkt ze, het maakt je site onoverzichtelijk, neemt teveel ruimte in,  verlaagd je SEO en snelheid van je website.

Het doel van je website is niet om mooi te zijn. Design is een middel om je echte doel te bereiken: geld verdienen. Bekijk je site dus ook op die manier en verwijder alle elementen, die daar niet aan bijdragen.

5. Optimaliseer je plaatjes

Gebruik niet teveel plaatjes, als dat niet nodig is om je doel te bereiken. Kijk eens kritisch welke plaatjes verwijderd kunnen worden. Zorg dat plaatjes niet te groot zijn, ideaal niet meer dan 100kb.

Volgende stap is het verder comprimeren van plaatjes, dit kan 30% – 80%  schelen, zonder zichtbaar verlies in kwaliteit. Een goede en veelgebruikte plug-in, die dit automatisch doet is WP Smush Pro.

6. Activeer Caching op je site

Caching is een methode die je zeker moet gebruiken, omdat het kan leiden tot de meest drastische verbeteringen. Het idee van caching kan uitgelegd worden met een simpele analogie. Weet je nog dat je voor het eerst leerde optellen op school? Je moest echt optellen op je fingers om erachter te komen hoeveel 5+4 was. Nu weet je gelijk dat het antwoord 9 moet zijn, zonder het uit te hoeven rekenen.

Dat is precies wat caching doet. Inplaats van iedere keer alle code uit te voeren, presenteert caching de gebruiker een html pagina met alleen het resultaat. WP Super Cache, is een goede plugin die bovendien makkelijk te configureren is. Met meer dan 1 miljoen actieve installaties ook een van de meest populaire.

7. Maak gebruik van Gzip Compressie

Hiermee kan je potentieel veel winst behalen. Gzip compressie comprimeert verschillende onderdelen, voordat ze naar de browser van je bezoeker worden gestuurd.

Inplaats van alle onderdelen los te versturen, wordt dit in 1 pakket aangeboden. Gzip Ninja speed is een goede plugin om dit te bereiken op je WordPress site. Nog beter is het om dit direct op de server waar je WordPress op draait te activeren, zie GTmetrix artikel voor uitleg

8. Kies een goede Hosting Provider

Kies niet voor shared hosting tenzij je echt niet ander kan of je de site bijna niet gebruikt. Deze kosten rond de € 5,- euro per maand en dat is wat je krijgt. Onbetrouwbare service; vooral omdat je afhankelijk bent van het gebruik van andere shared hosting sites.

Soms kan je site snel laden, maar als het druk is duurt het laden van je site opeens vele malen langer. Ik heb shared hosting sites gezien, die laden tussen de 5 sec en 24 sec afhankelijk van het moment van de dag. Daarmee doe je al je optimalisaties teniet.

Dedicated hosting raad ik ook af. Als je niet precies weet wat je doet, zal je niet je weg kunnen vinden. Dedicated hosting is vooral voor mensen die veel van server technologie weten en een website draaien met heel veel gebruikers en data.

Ik adviseer om VPS te gebruiken. Dit kost meestal ergens tussen de €15 – €50 per maand. Hier kan je dan wel meerdere sites op hosten. Met VPS servers heb je bijna geen last van drukte op andere sites van je host en ze geven je extra diensten zoals back-ups, automatische updates en meer.

Een hosting provider die ik aan kan bevelen is Cloudways. De server wordt automatisch geoptimaliseerd voor WordPress. Een ander voordeel is het gemak waarmee je kunt migreren. Ze hebben een plugin ontwikkeld, waarmee je met een paar klikken je website kopieert naar Cloudways. Je kan dan gratis testen of dit het gewenste resultaat oplevert, voordat je tot een abonnement over gaat.

9. Monitor je Site

Dit maakt je website niet sneller, maar zorgt er wel voor dat je op tijd in kunt grijpen als er iets fout gaat. En je kan zien als de prestaties van je website langzaam achteruit gaan. Reageren op snelheidsproblemen vooraf is ideaal, om te zorgen voor een goede gebruikers ervaring van je website. Sites als Pingdom, Deez.io en andere bieden deze service.

 

Succes met het optimaliseren van je website!

Natuurlijk kan je dit ook aan ons uitbesteden. Neem contact op voor meer informatie!